8 MARCA DZIEŃ KOBIET I WIELKI DZIEŃ NASION

dodano: 08 marca 2019

8 MARCA DZIEŃ KOBIET I WIELKI DZIEŃ NASION

 

Cóż to za dziwne zestawienie?

 

Otóż nasi dziadkowie i babcie właśnie w Dniu Kobiet wysiewali nasiona, przede wszystkim pomidorów, w celu przygotowania własnej rozsady. Parapetowe uprawy flancowali na grządkach po 15 maja, czyli po zimnej Zośce lub, jeśli ktoś woli, po zimnych ogrodnikach: Pankracym, Serwacym i Bonifacym.

Wygląda na to, że zamiłowanie do praktykowania amatorskiego ogrodnictwa przenosi się pokolenia na pokolenie, a zapach wiosny wzbudza u wielu z nas ziemiańskie instynkty.

 

8 marca, to oczywiście nie tylko pomidorowy czas. Na początku marca do podłoża wędrują nasiona bakłażana, brokułu, cebuli, papryki, pora, sałaty oraz ziół: bazylii, cząbru i majeranku. Jeszcze nie jest za późno na kalarepę, kapustę i seler. Wprawdzie dla ich wysiewu korzystniejszy jest luty, jednak produkcja rozsady w zimowych miesiącach wymaga doświetlania. Warto natomiast pokusić się o wysiew nasion roślin ozdobnych: aksamitki (turka), cynii, lwiej paszczy, nasturcji, smagliczki, słonecznika. Niektóre z tych „babcinych” kwiatów z powodzeniem można siać w późniejszym terminie wprost do gruntu, ale wyprodukowanie rozsady nieco przyspieszy radość z ich kwitnienia. Pod koniec marca lub na początku kwietnia wysiewamy: arbuzy, cukinie, dynie, ogórki, patisony.

 

Metod produkcji rozsady domowym sposobem jest tak wiele, jak wiele jest naszych parapetowych możliwości i pomysłów. Można siać do skrzynek, kuwetek lub korytek balkonowych, można do wielodoniczek (tzw. multiplatów) z tworzywa lub ulegających biodegradacji paletek torfowych albo specjalnych miniszklarenek do produkcji rozsady.

Warto jednak poznać kilka najważniejszych zasad.

 

Po pierwsze podłoże musi być sterylne, a nasiona zaprawione. 

Dobrym podłożem jest torf z piaskiem lub gotowa mieszanka do produkcji rozsady np. podłoże Sterlux. Nasiona zaprawiamy w celu ochrony przed patogenami grzybowymi wywołującymi zgorzel siewek. Można zastosować zaprawę nasienną np. Sumin lub Kaptan.

Po wysianiu nasion powierzchnię przykrywamy cienką warstwą przesianego piasku a doniczki etykietujemy.

 

Po drugie nasionom a później siewkom zapewniamy właściwą dla każdego gatunku temperaturę, wilgotność podłoża i intensywność światła.

Do wschodów utrzymujemy temperaturę 18-20°C, gdy skiełkują 14-18°C, a w nocy niższą, ok. 12-14°C. Najbardziej ciepłolubne są arbuz, bakłażan, cukinia, dynia, ogórek, papryka, patison, pomidor, seler. Kapustne wymagają temperatur nieco niższych.

W celu utrzymania równomiernej wilgotności podłoża wskazane jest przykrycie doniczek perforowaną folią, którą zdejmujemy po wzejściu nasion. Jeśli wysialiśmy nasiona do miniszklarenki, należy pamiętać o jej systematycznym wietrzeniu.

Rozsady wymagają intensywnego światła, jednak źle znoszą gorące, mocno nasłonecznione miejsca.

 

Po trzecie podlewamy umiarkowanie ale systematycznie, najlepiej delikatnie zraszając podłoże spryskiwaczem do roślin doniczkowych. Młode roślinki w fazie dwóch liści należy nawozić nawozami wieloskładnikowymi. 

 

Po czwarte bacznie obserwujemy nasze uprawy: jeśli pojawiają się objawy zgorzeli siewek (najpierw roślinki więdną, później przewracają się) zastosujmy jak najszybciej preparat grzybobójczy np. Previcur Energy 840 SL.

 

Po piąte gdy siewki zetkną się listkami należy je przepikować. Niektóre gatunki, jak ogórek, dynia nie przetrwają uszkodzenia korzeni, dlatego należy siać je pojedynczo, do oddzielnych doniczek.

 

Po szóste 7-10 dni przed planowanym wysadzaniem do ogrodu hartujemy sadzonki: obniżamy temperaturę, ograniczamy podlewanie, delikatnie wietrzymy.

 

Przed  wysadzeniem do ogrodu rośliny dobrze nawadniamy. Sadzimy je do dobrze przygotowanej gleby, w dzień bezwietrzny, najlepiej trochę pochmurny, gdy minie obawa przymrozków.

Designed by jcomp / Freepik