Berberys w ogrodzie, kuchni i domowej aptece
Berberys pospolity, kwaśnica – Berberis vulgaris
Ciernisty, gęsty krzew o wysokości do 3 metrów. Jego żółte, drobne kwiaty są zebrane w grona. Dojrzewające we wrześniu, październiku wydłużone, jadalne owoce o kwaśnym smaku są czerwone, lśniące.
Berberys ma niewielkie wymagania glebowe, jest odporny na mróz, dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych.
W ogrodzie, jako nieformowany żywopłot, może stanowić skuteczną ciernistą zaporę, dobrze prezentuje się w grupach i pojedynczo, jako soliter. Jest odporny na warunki miejskie.
Niniejszy tekst nie jest poradnikiem medycznym. Stosowanie berberysu w kuracjach leczniczych wymaga uzgodnienia z lekarzem.
Cała roślina wykazuje właściwości lecznicze. Stosowano ją już w starożytnym Babilonie i Indiach oraz średniowiecznej Europie.
Do przetwórstwa nadają się przed wszystkim owoce odmian bezpestkowych np. ‘Profesor Sękowski’. W smaku przypominają czerwoną porzeczkę, mają przy tym głębszy aromat. Dojrzewają jesienią, kiedy wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, a jesienne i zimowe chłody oraz krótkie dni sprzyjają spędzaniu czasu w domach przy filiżance herbaty z konfiturą.
Owoce pobudzają apetyt, poprawiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, mają korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, są środkiem żółciopędnym i moczopędnym oraz pomocnym w stanach zapalnych błon śluzowych. Sporządzane z nich napoje witaminowe działają przeciwgorączkowo, są korzystne w stanach grypowych, przy przeziębieniu, anginie i bólach głowy. „Herbatkę” z owocowego suszu stosuje się w czasie wiosennego zmęczenia, a wino pomaga przy zaparciach. Niedojrzałe owoce używano w kuracjach odwykowych od morfiny, a zewnętrznie na owrzodzenia wywołane przez pierwotniaki.
Są powszechnie stosowane w kuchni irańskiej. Kraj ten jest największym producentem suszonych owoców berberysu.
Uwaga! Przetworów z berberysu nie można jednak spożywać przez dłuższy czas z powodu berberyny, alkaloidu odkładającego się w sercu, wątrobie i trzustce.
Napary i odwary z liści mają korzystne działanie przy dolegliwościach wątroby (kamnica pęcherzyka żółciowego), pobudzają pracę śledziony, są pomocne w chorobach serca i układu krążenia (obniżają ciśnienie krwi), dla kobiet po porodzie (działają przeciwkrwotocznie), ponadto wykazują właściwości przeciwnowotworowe, bakteriobójcze.
Uwaga! kora korzeni berberysu jest trująca.
Konfitura
Owoce i cukier w stosunku objętościowym 1 : 1 przekręcić przez maszynkę i podgrzewać z niewielką ilością wody na wolnym ogniu do zagotowania. Następnego dnia ponownie zagotować, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2-krotnie. Gorącą konfiturę włożyć do czystych słoiczków i zakręcić.
Przecier
1 szklankę owoców i 0,5 szklanki cukru przekręcić przez maszynkę. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić suchym wieczkiem. Przechowywać w lodówce. Wytrzymują bez pasteryzacji do końca grudnia.
Sok
Owoce ugotować w małej ilości wody. Ostudzone przetrzeć przez sito i jeszcze raz zagotować. Przelać do butelek lub słoiczków. Sok bez dodatku cukru nie fermentuje, nie trzeba więc go pasteryzować.